Test van de GPS Tracks

Op zaterdag 6 okt hebben we met een 11-tal sympathisanten het parcours van de eerste rit van de Omloop van de Slagvelden“Oosteeklo – Amiens" gefietst tot aan de eerste voorziene controle in Fortem. Het was vooral de bedoeling om het systeem voor het downloaden van de GPS tracks via de website te testen voor de gebruikers, een geslaagde test zal blijken! Iedereen kon vrij starten tussen 8u en 8.30u op het dorp van Oosteeklo. Uiteindelijk zijn er 2 groepjes gestart, respectievelijk om 8 uur en om 8.30u. Een frisse start bij 6° maar het belooft een zonnige dag te worden! De eerste etappe brengt ons langs het origineel parcour van 1919 via Eeklo, Maldegem, Brugge, Torhout en Diksmuide tot aan het Mout- & Brouwhuis "de Snoek" te Fortem. Afgelegde afstand 89 km. Onderweg lassen we een korte koffiepauze in te Zedelgem in een echt "bruin cafeetje ", niet meer dan de living van de café bazin. Helaas ontsnapt me de naam. In Fortem aangekomen blijkt dat de 2de groep ons "stiekem" voorbij gefietst is tijdens de koffiepauze om de beste plaatsen weg te kapen op het zonnige buitenterras van de Snoek... Bij aankomst wacht ons een warm onthaal van Frank Becuwe, de historicus die het boek over de Omloop geschreven heeft. We nuttigen er samen een kleine maaltijd, een heerlijk Breugheliaans bord, en drinken een lokaal drankje. De Picon vin blanc is een aanrader! Na de middagpauze worden er nog enkele foto's genomen door een lokale journalist van Het Laatste Nieuws, vooraleer we afscheid nemen van Frank Becuwe en de terugreis aanvatten rond 13.45u. We verlaten het origineel parcours en fietsen in groep op een rustig tempo naar Brugge. Onderweg pikken we Luc Dossche op die ons vanaf Brugge tegemoet gefietst is. In Brugge nemen we opnieuw een korte koffiepauze. Voor sommigen mag het al een trapistje zijn... Na een half uurtje vatten we de laatste etappe aan tot in Lembeke bij Bartoutcourt, waar we rond 17.30u arriveren. We hebben in totaal 176 km gefietst. Er wordt nog wat nagepraat over de rit vooraleer we afscheid nemen en, helaas, bij (onaangekondigde) miezerige regen, naar huis fietsen. Nog een weetje, één van de deelnemers zal na een douche en een avondmaal de nacht opgaan. Dat getuigt alvast van de juiste spirit om volgend jaar deze zware omloop tot een goed einde te brengen.Chapeau! Algemene indruk: Het verkeer viel zeer goed mee. De wegen waren meestal goed berijdbaar (geen lekke banden). Het fietsen door Brugge verliep iets minder vlot gezien weekendtoerisme. Aangezien in 2019 op een maandag en om 6u gestart wordt, zal er van toerisme nog weinig sprake zijn en zal er vlot door het centrum kunnen gefietst worden, mits de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Daar we het origineel parcour volgden, fietsten we dikwijls langs drukkere wegen, weliswaar meestal op gescheiden fietspaden! Eenmaal door Brugge, hadden we nog weinig last van het verkeer en fietsten we in bijna rechte lijn naar Torhout en Diksmuide.Hier kan wind een spelbreker worden! Vanaf Diksmuide gaat het langs kleinere wegen naar Fortem. De tracks konden zonder probleem vanop de website geladen worden naar Garmin en Mio toestel! Testrit geslaagd!

filip de bal