Officieel verslag dag 8: Belfort-Strasbourg

lpj.jpg

DE KLEINE GAZETTE Uitgave nr.08/2019

Omloop van de Slagvelden - www.wielerroem.com

Verslag 26 augustus 2019

Er zijn tijdens de rustdag heel wat fietsherstellingen gebeurd door Dirk Verzee. Zelfs een wiel diende vervangen te worden omdat de velg gescheurd was. Ook familieleden, vrienden en supporters kwamen langs om de deelnemers in levende lijve te zien en hen aan te moedigden. Van cameraploegen en reporters geen last op een rustige dag, er was dan ook geen nieuws te sprokkelen dat zij interessant vinden. En of je het nu gelooft of niet, er reden er de Planche des Belles filles (1148m) op of deden een ritje naar Zwitserland, om maar te zeggen met welke kastaars we hier op pad zijn.

De deelnemers zagen er allemaal goed uit deze morgen, de rustdag had deugd gedaan. Wordt het vandaag een overgangsrit over een afstand van 170 km richting Strasbourg? Klokslag 10 uur gaan de 57 deelnemers van start, geen opgaves dus. Misschien de minst moeilijke rit (op papier), maar de zon speelt vandaag ook haar spelletje. We halen ruim de dertig graden. Nu mogen en moeten ze veel drinken. In Mulhouse, na een bezoek aan het controlepunt, stelde de bestuurder van voertuig A1, de centrale commandopost, vast dat de auto achteraan werd beschadigd. Een brokje plastiek van een Peugeot het enige bewijsstuk. Van de aanrijder geen spoor natuurlijk. Na een uurtje op de plaatselijke politiepost konden we onze weg vervolgen. Op het controlepunt zagen we trouwens ook Marc van het camerateam terug, die met zijn 8 kg wegende camera prachtige beelden weet te schieten en ze daarna verwerkt in korte reportages die de sfeer in de buik van het peloton vertolken.

Ons “foto” team heeft in Mulhouse met de Nederlandse Veteranenploeg afgesproken aan een oorlogsmonument om een ingetogen en zeer emotionele ceremonie bij te wonen, waarbij een Nederlands oorlogsslachtoffer van WO II herdacht wordt. De rode draad van deze groep tijdens de hele Omloop!

De deelnemers fietsen aan een stevig tempo en door het vervelende voorval in Mulhouse geraken we nog moeilijk in hun spoor. We passeren wel een groepje dat in de schaduw zit te picknicken. De jonge wolven schieten als pijlen vooruit en maken er duidelijk geen verlengde rustdag van.

We willen van de gelegenheid gebruik maken om onze sponsors, Brouwerij Van Steenberge, Planet Group, Vlaamse overheid, Wauters Dienstengroep en Wijnhandel Neyt van harte te danken om vanaf het eerste uur te geloven in ons project en voor hun financiële ondersteuning. Jammer dat zij dit niet kunnen beleven vanuit de buik van het peloton.

Wij, het commandoteam hebben gans de dag achter de feiten aangehold. Toen we op Place Broglie in Strasbourg aankwamen zagen we alleen de laatsten nog aankomen. Om 19u15 kwam de laatste het plein overgefietst richting de aankomst. Trouwens de exacte aankomstplaats van 100 jaar geleden!

We willen ook nog vermelden dat An Monckery en haar zoon Jonas meerdere delen van het parcours affietsen, net als Tom Van Mierlo. Morgen halen ze wellicht bijna 1000 km. Wij beschouwen ze als onze trouwe meefietsende supporters.

In Strasbourg een camper of camionette parkeren is niet evident, we kregen er als extra, om de dag af te sluiten, een wandeling van een paar kilometer bovenop.

Eindelijk in het hotel, t is nu 23u, vlug nog wat slapen en morgen om 4u30 er terug uit.

De quote van de dag: de dag is terug compleet.

Vanwege Speeke en Sepappe

filip de bal