Officieel verslag dag 9: Strasbourg-Luxembourg

lpj.jpg

DE KLEINE GAZETTE Uitgave nr.09/2019

 Omloop van de Slagvelden - www.wielerroem.com

 Verslag 27 augustus 2019

Wegenwerken maken het de organisatie niet gemakkelijk om met de wagens tot aan de startplaats te geraken, de fietsers zijn ditmaal in het voordeel. Maar ’t komt allemaal goed.

De 57 deelnemers verzamelen op Place Broglie, waar honderd jaar geleden de Omloop van de Slagvelden van start ging. Een historisch moment. Vandaag rijden we via Bitche, Boulay-Moselle, Metz en Remich  naar Luxembourg over een afstand van 296 km met in totaal 2970 hoogtemeters. We flirten met de Duitse grens, voor de Duitser Peter Adam wellicht een beetje thuiskomen.

Om 6 uur stipt wordt op de toeter geblazen en weg zijn ze. De dag neemt zijn tijd om te ontwaken en de zon laat de fietsers nog even genieten van de morgenkoelte. Ze gaan vanavond weer kunnen vertellen welke soorten wild ze, levend en dood, hebben gezien. Op weg naar de tweede controle na 90 km, Rue Des Romains, een steile helling, we schatten 10 a 11%.  ’t Is grollen en blazen. Nu reeds moeten we uitspraken op de top noteren zoals: “zonder woorden”,  “altijd mooi als er fotografen zijn” en “de bouwgrond moet hier goedkoop zijn”. Na de top nog een stuk onverharde weg, die Romeinen toch. Het onverharde maakt brokken, nr.75 Jurgen De Witte valt met schaafwonden, een pijnlijke schouder  en beschadiging aan de fietst tot gevolg en nr. 64 Frank Bekaert krijgt, alsof het een gave is, een lekke band. Maar ze rijden verder. Ondertussen volle zon en temperaturen die oplopen tot  34  graden. In het peloton terug Rudi Van Zele die eerder de Omloop moest verlaten. We hebben plaats genomen op het terras van het Rock café, het vijfde controlepunt, te Remich. Een vrij steile klim brengt de deelnemers er naartoe. De eersten zijn al vertrokken richting Luxembourg. We zien vermoeide lijven, getekend met zoutlijnen op de kledij en er wordt gesproken van leegheid en het vat dat af is. Nog 30 km tot de eindstreep. De warmte maakt het de deelnemers verduiveld moeilijk, het is balanceren tussen snelheid en vochtverlies. Sommigen spreken van een goeie dag en dat is ook aan hen te zien. Om 18u03 krijgen we de melding dat er reeds acht binnen zijn. Jan Jordens heeft nu een scheur in de velg, na eerdere problemen met gebroken nippels, maar kan nog verder. De geestdrift op ballon d”Alsace en het gevoel dat Oosteeklo binnen handbereik ligt wordt vandaag toch wat getemperd, we zijn nog niet thuis. Het is nu 21u45  en op de laatste controle wachten we nog op één man. Dus het wordt middernacht wanneer die de eindstreep bereikt. Er staan geen sterren aan de hemel, die liggen al in bed of zijn nog onderweg. Morgen is het rustdag om daarna in twee dagen richting eindstreep te fietsen.

De quote van de dag: “Je hebt afzien, dan heb je sterven, dan komt de Omloop van de Slagvelden” (JDW)

 

Vanwege Speeke en Sepappe

filip de bal