Officieel verslag dag 11: Luxemburg - Brussel

lpj.jpg

 DE KLEINE GAZETTE Uitgave nr.11/2019

 Omloop van de Slagvelden - www.wielerroem.com

 Verslag 29 augustus 2019

Start van de voorlaatste rit op Place de l`Europe om 5u30 in Luxembourg. Samy Bogaert is geheel in de ban van de Omloop en staat (alleen) op de originele startplaats van honderd jaar geleden op Place de l’Etoile. Jammer genoeg konden wij door omstandigheden daar niet van start gaan. Maar Sammy is nog net op tijd om te starten met de bende van 57.

Van bij de start tot in de avond zijn supporters op post om met de deelnemers mee te fietsen of hen aan te moedigen langs de weg. Aan de verkeerslichten zijn ze al de grote baan aan het oversteken als er op de toeter wordt geblazen. Nog maar gestart en “klets omeu”. Het wordt de dag van de waarheid, de “slag om de Ardennen” kan beginnen. 314 km moeten afgehaspeld worden met  3.947 hoogtemeters. Deze situeren zich vooral in de eerste 200 km. Dus laten we het maar een “”knaldag” noemen, de kers op de taart van deze Omloop. Het weer is voortreffelijk, bewolkt en niet te warm. Op de eerste controle in Bastogne, na 73 km, maken we een eerste situatie overzicht. Nr.64 Frank Bekaert is dan al tweemaal plat gevallen, het grootste slachtoffer is nr.46 Rob Goddaert, zijn versnellingsapparaat vooraan is afgebroken en bovendien breekt ook nog zijn ketting . Mits een tijdelijke herstelling kan hij verder en bereikt hij om 10u45 de eerste controle. Daar zijn de jonge wolven al een paar uur voorbij. We krijgen de indruk dat het materiaal faalt en de lijven overwinnen. Sommigen voelen zich beteren met de dag, of hoe een lichaam zich aanpast aan de omstandigheden. De wegen gaan op en af in een bosrijke omgeving. Prachtige landschappen, een schilderij waardig. De tweede controle is in Theux, waar we drie groepen seingevers moeten inzetten om de veiligheid van de fietsers te garanderen. De zon komt af en toe piepen maar ook de wind komt meer opzetten. Via Luik, derde controlepunt, rijden ze naar Tienen, de stad van de zoete smaak. Wat smaakt nog zoet na 250 km? De mensen aan het controlepunt hebben hun tafel uitgezet aan het oorlogsmonument  “de vliegende madam” aan café “Renaissance” op de Kalkmarkt. Zij vragen aan de deelnemers om de tafel te signeren. We zijn net aangekomen als de eersten arriveren. Graag willen we je de uitdrukkingen die we hoorden in de loop van de namiddag niet onthouden: “De Omloop van de tegenwind”, “ge klapt al van Vilvoorde en ‘k moet eerst nog naar Leuven”, “ik ben een Joop Zoetemelksken aan het doen”, “ïk fiets nooit meer van Luik naar Tienen over deze route- beton-beton”. De wind spaart de deelnemers niet, nog 65 km naar Brussel met wind pal op kop. Sommigen rijden alleen verder maar meer en meer worden groepjes gevormd. Om 17u50 komen de eerste zes binnen, de jonge wolven hebben onze hoofdstad bereikt. De pech blijft sommigen achtervolgen, nr. 4 Kris Liesmons moet drie platte banden herstellen. De wind blijft strak waaien over de Kalkmarkt en een vestje is best bruikbaar voor de mensen van de controle. Het worden zware kilometers voor al wie nu nog naar Brussel moet. Maar zonder ongevallen vermoeden we dat iedereen het tegen middernacht zal halen. We mogen maar juichen als de eindstreep in Oosteeklo overschreden is, maar nu hebben we het gevoel dat het voor iedereen, met zijn pijn en smarten, moet lukken. Voor wie er nog moest aan twijfelen onze twee met de retrofietsen en de enige dame , we noemen haar vanaf nu “de vliegende madam”, rijden nog steeds mee.

Morgen wordt er gestart om 12u15 aan het Atomium richting Oosteeklo. Over de kilometers gaan we niet meer spreken na al hetgeen ze reeds hebben afgereden. Maar, …,  ze moeten nog gereden worden.

Oosteeklo de deelnemers komen naar u toe met heroïsche verhalen en gevoelens die niet te vertalen zijn in woorden. De strijders van wereldoorlog 1 zijn herdacht, de witte lintjes die aan de fietsen hangen dragen de vredesgedachte uit, vriendschappen zijn gesmeed over de grenzen heen. Wij zagen een prachtig beeld deze namiddag, met drie waren ze bezig om een buitenband op een wiel te leggen, een Duitser en twee Belgen. Of hoe de tijd wonden heelt en vriendschappen smeedt.   

Morgen rond 18 uur is de cirkel rond, Wielerroem zal dan geschreven zijn!  

 

Vanwege Speeke en Sepappe

filip de bal